Cijene kuća na manjim otocima

Crozilla_kuće-na-moruNa portalu Crozilla.com trenutno je moguće pronaći nekretnine smještene na manje ili rijetko naseljene otoke kao što su Prvić, Ilovik, Susak, Unije, Kaprije i mnogi drugi. Na takvim je područjima potražnja najveća za starim kamenim kućama, no prodaja tamošnjih nekretnina ne odvija se baš glatko.
Kakvo je stanje s tržištem nekretnina na pojedinim otocima portal Crozilla.com doznaje od agencija za nekretnine koje rade na različitim dijelovima Jadrana. Kristijan Sobol, vlasnik agencije za nekretnine T.O.P.A. “SOBOL” rekao je o stanju na tržištu nekretnina na manjim otocima u blizini Lošinja, dok je Renata Bulat, licencirana agentica za nekretnine iz tvrtke Inter-servis Bulat d.o.o dala svoje mišljenje o tržištu na manjim otocima u blizini Šibenika.

Bulat-logo_Crozilla-nekretnineRenata Bulat,za portal Crozilla.com rekla je kako je interes za kupnjom nekretnina na otocima pao, te dodaje: „Od 2009.godine do danas imamo godišnji postotak od cca. 5 posto kupaca koji iskazuju interes za kupnjom nekretnine na otocima.
Slična je situacija i na manjim otocima na sjevernom dijelu Jadrana: „Na manjim otocima nije prevelik interes za kupnju nekretnina pogotovo ako se usporedi sa većim otocima i onima bliže kopnu. Najviše interesa pokazuju stranci, ali i naši građani koji godinama dolaze na manje otoke kao turisti pa odluče kupiti kućicu ili apartman da imaju za sebe i svoju obitelj. Takve se nekretnine u zadnje vrijeme kupuju za sebe, ali i za iznajmljivanje“ rekao je Kristian Sobol vlasnik Agencije za nekretnine T.O.P.A. “SOBOL”.
Mnogo je razloga koji doprinose slabijoj prodaji nekretnina na manjim otocima, a transport do otoka odnosno slaba prometna povezanost te troškovi prijevoza, kao i problemi s komunalnom infrastrukturom pojedinih nekretnina, ali i samih otoka faktori su koji utječu na potražnju i cijene na takvim područjima, pa kupci dvaput promisle prije nego li se zaista odluče za kupnju. Blizina obale, okućnica, starost i dotrajalost kao i pogled na more karakteristike su koje, prema riječima agenata, također imaju velik utjecaj na visinu cijena nekretnina na otocima.

Cijene  na manjim otocima
Cijene starih kamenih kuća koje se na manjim otocima prodaju putem portala Crozilla.om vrlo su slične onima na kopnenim područjima, a nerijetko su i mnogo više od njih. Usporedbe radi, prema podacima portala Crozilla.com tijekom rujna je prosječna tražena cijena kuće u Zagrebu iznosila 1178 eura po metru kvadratnom, a kuće koje se putem istog portala prodaju na manjim otocima najčešće imaju oglašenu cijenu „kvadrata“ iznad 1000 eura.
sobol_logo_Crozilla_nekretnineCijene nekretnina na malim otocima nisu različite od cijena na većim otocima, a to znaci da su uglavnom previsoke. To su cijene koje se traže, ali se prodaje po najmanje desetak posto nižim cijenama od traženih. Prodaju se uglavnom stare kamene kuće, a cijena koja se traži varira od 900 do 1600 eura po metru kvadratnom.“ – rekao je Sobol. Cijena nekretnina na takvim područjima uvelike ovisi o kriterijima poput veličine dvorišta udaljenosti od mora, pogleda na more kao i stupnja uređenosti, odnosno dotrajalosti nekretnine.
Renata Bulat smatra da su cijene na otocima veće nego na kopnu iz razloga sto je sama gradnja na otoku zahtjevnija zbog dostave materijala, ali i zbog „rada rukama“, koje ponekad zamjenjuju strojeve s obzirom na teške pristupne puteve do pojedinih nekretnina.

Komentari
  1. 5 godina ago
    • 3 godine ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>