Cijene kuća i građevinskih zemljišta nastavljaju padati

Cijene kuća i građevinskih zemljišta, prema podacima portala Crozilla.com,  i u studenom su se nastavile kretati silaznom putanjom.
Kuće su na mjesečnoj razini  bile povoljnije 2,6 posto, a građevinska zemljišta 1,9 posto. Na godišnjoj su razini građevinska zemljišta mnogo izgubila na cijeni, a razlika iznosi 10,4 posto.

Valja naglasiti kako se tražene, odnosno,  oglašavane  cijene uvelike razlikuju od onih po kojima se nekretnine doista i prodaju, a razlika nerijetko iznosi i 30 posto. Razlog tome je što prodavatelji, zbog mogućnosti dodatne zarade pri prodaji nekretnine, najčešće oglašavaju cijenu višu od one po kojoj su spremni prodati. Činjenicu da postoji vidna razlika između oglašavane cijene i one po kojoj se nekretnine prodaju , potvrdio je i Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnina d.o.o, koji  je svoje tvrdnje potkrijepio  primjerom kuće u Karlobagu čija je oglašavana cijena iznosila 170.000 eura, a prodana je za 50.000eura manje, odnosno po cijeni od  120.000 eura.

Cijene građevinskih zemljišta

Prema podacima portala Crozilla.com, najveći pad cijena građevinskih zemljišta na mjesečnoj razini, te istovremeno najveći porast na godišnjoj razini  zabilježen je u Istri gdje je cijena metra kvadratnog iznosila 92 eura.  Tamošnje su cijene bile 5,1 niže nego mjesec ranije, a 7 posto više nego u studenom prošle godine.
Mjesečni porast cijena tijekom studenog zabilježen je samo na zagrebačkim zemljištima, a iznosi tek 1,5 posto. Prosječna tražena cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila je 179 eura – što je čak 16,7 posto niže nego lani u istom mjesecu.
Na godišnjoj su razini za 5,5 posto porasle cijene građevinskih zemljišta Splitsko-dalmatinske županije. Cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila je 193 eura, što je tek 0,1 posto niže nego mjesec ranije.
Najveći pad cijena na godišnjoj razini iznosi čak 32 posto, a zabilježen je na području Primorsko-goranske županije. Cijena  građevinskih zemljišta u toj je županiji tijekom studenog iznosila  77 eura po metru kvadratnom, što je 2,3 posto niže nego mjesec ranije.
Velik pad cijena na godišnjoj razini (18,3%) bilježi Zadarska županija. Prosječne tražene cijene tamošnjih zemljišta bile su  2,5 posto niže no mjesec ranije, pa su tijekom studenog iznosile 103 eura po metru kvadratnom.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene građevinskih zemljišta u Zagrebačkoj županiji iznosile su 75 eura, što označava pad cijena od 3 posto na mjesečnoj razini, odnosno 7,4 posto na godišnjoj razini.


Cijene kuća 2,6% niže

Prema podacima portala Crozilla.com, promjena cijena kuća tijekom studenog bilježi negativan predznak u svim gradovima, a u odnosu na listopad cijene su bile 2,6 posto niže.

Najveći pad cijena kuća u studenom iznosi 3,4 posto, a zabilježen je u Splitu i Osijeku. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće, s uračunatom cijenom okućnice, u Splitu je iznosila 2238 eura, a u Osijeku čak tri puta manje, tek 688 eura.
Prosječna tražena  cijena kuće, s uključenom okućnicom, u Zadru je tijekom studenog iznosila 1505 eura po metru kvadratnom – što je 3,3 posto niže nego mjesec ranije.
Zagrebačke su kuće također  zabilježile pad cijena (2,2 posto), a za jedan metar kvadratni u studenom je u prosjeku trebalo izdvojiti 1586 eura.  Riječke kuće zadržale su istu cijenu kao i tijekom listopada, pa je njihova cijena i u studenom iznosila 1078 eura po metru kvadratnom. Prosječna tražena cijena kuće u Puli tijekom studenog iznosila je 1335 eura što je 2,8 posto manje nego mjesec ranije.

Kuća ili stan?

Cijene kuća , prema podacima portala Crozilla.com, tijekom studenog bile su za 4,9 posto povoljnije no cijene stanova. Kuće su, dakle, u većini gradova bile povoljnije od stanova, a iznimke su bile tek Dubrovnik i Split u kojima je situacija bila obrnuta  su kuće ipak bile skuplje nego stanovi.

Najveća razlika u prethodno spomenutim cijenama tijekom studenog bila je vidljiva na području Osijeka i Rijeke , gdje su cijene kuća bile čak oko 29 posto povoljnije no cijene stanova, zatim u Zagrebu (11%) te Zadru (7,8%).

Da su i u Lici cijene kuća povoljnije od stanova rekao nam je Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnine d.o.o., koji navodi kako se prosječne cijene tamošnjih kuća  kreću oko 300–500 eura po metru kvadratnom, a prosječne cijene stanova od 600–900 eura po metru kvadratnom. Bižanović očekuje daljnji pad cijena i slabiju potražnju na tom području, te dodaje  „U zimskom periodu prevladava stagnacija na tržištu nekretnina na području Like, malo se traži,a još manje prodaje.“  Bižanović je rekao i kako je ove godine u Lici veliki interes bio za najam kuća za Božić i Novu godinu, a tražile su se kuće sa 4 do 8 ležaja, za najam u trajanju od oko 8 do 10 dana, te se još prije mjesec dana iznajmilo sve što je bilo u ponudi.  „Upita ima i dalje, ali nemamo ponude.“-rekao je Bižanović za portal Crozilla.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>