Cijene i dalje padaju

Podaci portala za nekretnine i turizam Crozilla.com pokazali su kako su tražene lipanjske cijene stanova u prosjeku bile za 0,1 posto niže no mjesec ranije.

Na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s lanjskim lipnjem, cijene stanova prema Crozillinim su podacima niže za 3,5 posto. U usporedbi s istim mjesecom 2011. godine niže su 5,6 posto te 10,5 posto niže no 2010.godine.

Poznato je da cijene stanova uz more rastu paralelno s dolaskom ljeta i približavanjem turističke sezone, no tijekom mjeseca lipnja i gradove uz more držao je trend pada cijena. Porast su, prema podacima portala Crozilla.com, zabilježili tek  Zadar i Šibenik, dok Dubrovnik i Split bilježe najveći pad cijena.

Kako to i posljednjih godina biva, lipanjske cijene u istom mjesecu ove godine bilježe pad u Splitu i Dubrovniku. Splitske su se cijene tako spustile ispod 2000 eura po kvaratu, a dubrovačke ispod 3000 eura, a pad njihovih cijena ujedno je i najveći zabilježeni mjesečni pad. Dubrovačkim se stanovima tako prosječna tražena cijena spustila na 2956 eura po metru kvadratnom, a to je 6,1 posto niže no mjesec ranije, te 3,2 posto niže no u istom mjesecu lani. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana u Splitu je iznosila 1981 euro – što je 3,9 posto niže no mjesec ranije, te 5,7 posto niže no lani u istom mjesecu,a ujedno predstavlja i najveći godišnji pad. No, unatoč najvećem mjesečnom padu, cijene stanova u ova su dva grada i dalje više no u ostalim gradovima.

Jedva zamjetna promjena cijene zagrebačkih stanova od 0,02 posto ostavila je cijene jednakima kao i mjesec ranije, 1640 eura po metru kvadratnom.

Pulske su cijene zabilježile pad od 1,2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1361 euro. U Rijeci je, prema podacima portala Crozilla.com, prosječna tražena cijena stana iznosila 1406 eura po metru kvadratnom, što predstavlja mjesečni pad od tek 0,8 posto.

Po prosječnoj cijeni od 1029 eura za metar kvadratni oglašavani su stanovi u Varaždinu,a to je 0,2 posto manje no mjesec ranije.

Mjesečni porast cijena od 2,1 posto zabilježen je u Zadru, a u Šibeniku 2,3 posto. Tijekom lipnja prosječna tražena cijena zadarskog  „kvadrata“ stana iznosila je 1599 eura, a šibenskog 1515 eura.

Zadarske su cijene stanova u prosjeku 0,1 posto više no lani tijekom lipnja, a on je jedini grad koji, prema Crozillinim podacima, tijekom lipnja bilježi porast cijena na godišnjoj razini.

Osječkim je stanovima cijena na mjesečnoj razini pala za 1,7 posto, pa se prosječna tražena cijena metra kvadratnog spustila na 928 eura.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana, te promjena cijene na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Zagreb – u centru najveći pad

Najveći mjesečni pad cijena tijekom lipnja, prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, zabilježen je u  centru i iznosi 1,3 posto, a za tamošnji se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1872 eura.

Cijena je porasla za 1 posto u Novom Zagrebu, gdje se tijekom lipnja za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1398 eura, i na istočnom dijelu grada gdje je prosječna tražena lipanjska cijena iznosila 1639 eura po metru kvadratnom.

Stanovi na zapadnom dijelu grada bilježe najmanju promjenu u cijeni, tek 0,1 posto, što pretvoreno  eure daje razliku od tek 1 euro po metru kvadratnom, pa je prosječna tražena cijena „kvadrata“ tijekom lipnja iznosila 1576 eura.

Tablica b.2: Prosječna tražena cijena stana u pojedinim dijelovima Zagreba, te promjena cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>