Cijene građevinskih zemljišta osjetno niže no prijašnjih godina

Najskuplja zemljišta tijekom 2015. godine su putem portala Crozilla.com oglašavana na području Dubrovačko-neretvanske, a najjeftinija na području Sisačko-moslavačke županije.

Prodaja građevinskih zemljišta, kao i drugih vrsta nekretnina ovisi o brojnim faktorima. Infrastruktura i vlasnička dokumentacija samo su neki od čimbenika koji određuju njihove cijene, no ključnu ulogu ima lokacija. U pravilu, višu cijenu postižu zemljišta na boljim lokacijama poput onih u središtu grada, u blizini trgovačkih centara, kulturnih ili turističkih znamenitosti, a posebno ona u blizini mora. Tako su i lani bile vidljive razlike u cijenama na Jadranu i u unutrašnjosti.

crozilla-gradjevinska-zemljista

Najniže cijene građevinskih zemljišta, prema podacima portala Crozilla.com lani su oglašavane na području Sisačko-moslavačke županije gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 16 eura, te u županiji Krapinsko-zagorskoj gdje je prosječna tražena cijena iznosila 20 eura po kvadratu.

Prema statistikama portala Crozilla.com najskuplja zemljišta oglašavana su na području Dubrovačko-neretvanske županije, po prosječnoj traženoj cijeni od 151 euro po metru kvadratnom, dok je onima na području Zagreba cijena bila samo jedan euro niža. Gotovo trostruko niže nego u glavnom gradu bile su cijene u njegovoj okolici, naime, za jedan se metar kvadratni u Zagrebačkoj županiji tijekom 2015. godine u prosjeku tražilo tek 53 eura.

cijene-gradjevinskih-zemljista-2015-Crozilla-nekretnine

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom 2015. godine, izvor: Crozilla.com

Usporedimo li lanjske cijene zemljišta s onima iz 2014. godine, najveća razlika vidljiva je u Zagrebačkoj županiji gdje su cijene pale preko 23 posto. U tom su razdoblju cijene u Zagrebu bile niže za 6,2 posto, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji za 9,6 posto. Mala je razlika, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježena u županiji Primorsko-goranskoj gdje su cijene pale za 4,2 posto, te u Istarskoj gdje su pale za 5,4 posto.

Cijene znatno niže nego 2010. godine

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta oglašavanih na portalu Crozilla.com tijekom 2015. godine zabilježile su znatno niže vrijednosti nego prije 5 godina.
Lanjske su cijene na području Zagrebačke županije bile 37 posto niže no 2010. godine, dok su u odnosu na isto razdoblje u Zagrebu cijene niže za gotovo 30 posto. Manje razlike u cijenama, prema podacima portala Crozilla.com, bilježe Zadarska županija u kojoj su cijene pale 6 posto, te Primorsko-goranska gdje razlika iznosi oko 7 posto.

zemljiste-crozilla

Strance zanimaju zemljišta na moru

Tijekom 2015. godine interes za kupnjom građevinskih zemljišta u Hrvatskoj pokazali su i stranci. Naime, brojni potencijalni kupci iz Njemačke, Austrije i Švicarske putem portala Immowelt slali su upite za nekretnine s oglasnika Crozilla.com. Najveći su interes pokazali za zemljištima na moru, a najtraženije županije bile su Istarska i Primorsko-goranska.
Prosječna površina zemljišta za koje su pokazivali interes iznosila je oko 1400 metara kvadratnih, no raspitivali su se za ona površine od oko 120 kvadrata do preko 130.000 metara kvadratnih.
Kada je riječ o cijenama, istraživanje portala Crozilla.com pokazalo je kako su stranci za kvadrat zemljišta lani u prosjeku bili spremni izdvojiti oko 63 eura. Zanimali su se za ona s cijenama od oko 3.500 eura, pa sve do 8.050.000 eura, no najviše su se raspitivali za ona s cijenom do 50.000 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>