Cijene građevinskih zemljišta niže no lani

Prosječne oglašavane cijene građevinskih zemljišta tijekom kolovoza su na godišnjoj razini zabilježile oko 6 posto niže vrijednosti.

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom kolovoza 2017., izvor: Crozilla.com

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom kolovoza 2017., izvor: Crozilla.com

Od županije do županije cijene građevinskih zemljišta na oglasniku Crozilla.com dosta su se razlikovale, a u prosjeku su se kretale od 10, pa sve do oko 160 eura po metru kvadratnom.

Promjena cijena na godišnjoj se razini očitovala u razlici od tek 1 eura u Karlovačkoj, Istarskoj ili Brodsko-posavskoj županiji, pa sve do 16 eura po metru kvadratnom za koliko su cijene pale u Međimurskoj županiji.

Najskuplja zemljišta su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom kolovoza oglašavana na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije te grada Zagreba, dok su najniže cijene zabilježene u Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Prosječne cijene „kvadrata“ već od 10 eura

U Zagrebu je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, cijena „kvadrata“ građevnog zemljišta iznosila 132 eura, dok su daleko niže cijene zabilježene u okolici, pa se na području županije Zagrebačke za kvadratni metar u prosjeku tražilo tek 44 eura.

Najniže cijene građevinskih zemljišta tijekom kolovoza su zabilježene u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo tek 10 eura, te u Krapinsko-zagorskoj 15 eura.

Prosječna cijena od tek 16 eura po kvadratnom metru tijekom kolovoza se tražila na području Karlovačke i Koprivničko-križevačke županije.

Najviše cijene građevinskih zemljišta na oglasniku Crozilla.com zabilježene su na području Dubrovačko-neretvanske županije u kojoj se za četvorni metar u prosjeku tražio čak 161 euro. Na području Splitsko-dalmatinske županije prosječna cijena kvadratnog metra iznosila je 142 eura.
U Šibensko-kninskoj se županiji za jedan kvadratni metar u prosjeku tražilo 126 eura, a u Zadarskoj 5 eura manje.

Strance zanimaju zemljišta na moru

Najveća potražnja tijekom kolovoza je vladala za građevinskim zemljištima koja su se putem oglasnika Crozilla.com prodavala na području Zagreba, a zatim Zadarske županije i Zadra.
Potencijalni strani kupci, od kojih su najbrojniji bili oni iz Njemačke, Češke, Italije i BiH, na oglasniku Crozilla.com najčešće su pretraživali zemljišta koja se prodaju na području Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>