Cijene građevinskih zemljišta nastavljaju padati

Veljača iza nas donijela je pad cijena građevinskih zemljišta,  a  u odnosu na siječanj cijene su pale oko 1,7 posto – pokazuju podaci Crozilla.com.

Ususret proljeću i očekivanom priljevu turista, cijene građevinskih zemljišta lagano počinju rasti na područjima uz more.  Tako su u veljači cijene građevinskih zemljišta porasle na području Istre te  Primorsko-goranske županije.

Cijene istarskih zemljišta porasle su za 1,2 posto te je njihova prosječna cijena u veljači iznosila 83 eura po metru kvadratnom.

Primorsko-goranska županija bilježi porast cijena u visini od 0,9 posto, a prosječna oglašavana cijena  metra kvadratnog građevinskih zemljišta te županije iznosi 113 eura.

Prema podacima portala Crozilla.com, porast cijena građevinskih zemljišta vidljiv je i na području Zagrebačke županije. Porast od 1,4 posto donio je cijene od 71 eura po metru kvadratnom.

Unatoč  neprestanoj zainteresiranosti potencijalnih kupaca za  građevinska  zemljišta na području grada Zagreba, njihove cijene ipak iz mjeseca u mjesec padaju. Cijene građevinskih zemljišta u našem glavnom gradu u veljači su zabilježile najizražajniji pad cijena i to od 4,2 posto. Prosječna tražena cijena zagrebačkih zemljišta u veljači je iznosila 181 euro po metru kvadratnom.

Cijene građevinskih zemljišta Splitsko-dalmatinske županije u veljači su pale za 3,9 posto te je njihova prosječna tražena cijena iznosila 170 eura po metru kvadratnom.

Jedva primjetan pad cijena u veljači bilježi  Zadarska županija. Cijene tamošnjih zemljišta pale su za samo 0,8 posto te iznose 128 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.1.: Prosječna cijena građevinskih zemljišta, usporedba cijena siječanj/veljača 2011.


Cijene građevinskih zemljišta na moru

S prvim toplim zrakama sunca raste  interes kupaca, ali i cijene   građevinskih zemljišta  na moru.  Cijene građevinskih zemljišta na Jadranu već su u veljači polako počele rasti, a njihov vrhunac očekuje se u  predsezoni i sezoni kada cijene građevinskih zemljišta  rastu zbog dolaska velikog broja turista. No, pritom bi prodavatelji trebali uzeti u obzir da povećanje cijena neće ići na ruku domaćim kupcima kojima je visina cijene prioritet , a uz to se  , zbog sve teže gospodarske situacije,   teško odlučuju na kupnju nekretnina.

Poznato je da je cijena građevinskih zemljišta obrnuto proporcionalna s udaljenošću od mora, tj. građevinska su zemljišta  skuplja uz more, dok je njihova cijena niža što je udaljenost od mora veća. Prema podacima portala Crozilla.com prosječne tražene  cijene građevinskih zemljišta na svim otocima , kao i u gradovima uz more, kreću se u prosjeku između  100 i 200 eura po metru kvadratnom.

Građevinska zemljišta najskuplja su na otocima Splitsko-dalmatinske županije. Na primjer, prosječne tražene  cijene metra kvadratnog  građevinskih zemljišta na Braču iznose 188 eura, a na Hvaru 135 eura. Omiš i Makarska u veljači su također imali vrlo visoke cijene građevinskih zemljišta, koje su u Marakarskoj iznosile čak 188 eura, a Omišu 175 eura po metru kvadratnom. Ipak, u mjestima nadomak gradu Splitu, primjerice u Kaštelima, prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta kreću se po cijenama od tek 112 eura po metru kvadratnom.

Prosječne tražene  cijene građevinskih zemljišta u gradu Zadru iznose 136 eura po metru kvadratnom.  Otok Vir, smješten  u Zadarskoj županiji, nudi cijene građevinskih zemljišta od tek 112 eura po metru kvadratnom što ga čini jednim od najpovoljnijih otoka u toj kategoriji. Na susjednom otoku, Pagu, prosječne tražene  cijene građevinskih zemljišta kreću se po cijenama  od 164 eura po metru kvadratnom.

Otoci  Primorsko-goranske županije kao što su Rab i Krk nude cijene građevinskih zemljišta po 115 eura po metru kvadratnom na otoku Rabu te 131 euro na otoku Krku.

U Istarskoj županiji nailazimo na čitavu lepezu kada je o cijenama riječ. Iako je poznato da su građevinska zemljišta skuplja uz more, a povoljnija u unutrašnjosti, u Istri se baš najskuplji metar kvadratni može naći u unutrašnjosti ovog poluotoka. Naime, najskuplji kvadratni metar zemljišta nalazi se u gradiću Motovunu. U njemu se prodaje zemljište od 29 metara kvadratnih za koje je potrebno izdvojiti čak 60 000 eura.
Građevinska zemljišta u veljači  na području Pule imaju gotovo  najniže cijene na Jadranu,  a one iznose oko 106 eura po metru kvadratnom.

Potražnja

Zagreb i Zagrebačka županija, Splitko-Dalmatinska te Zadarska županija  i Istra područja su na kojim su građevinska zemljišta  u veljači  bila  najzanimljivija domaćim i stranim posjetiteljima portala Crozilla.com.
Sve veći broj stranih posjetitelja kao i njihova struktura, ukazuju na to da „sezona turista“  polako kuca na vrata. Najviše stranih posjetitelja portala Crozilla.com u želji za pronalaskom idealnog građevinskog zemljišta bili su iz Austrije, Njemačke, BiH, Kanade i Švicarske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>