Cijene građevinskih zemljišta najviše u Zagrebu

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta u ožujku su, prema statistikama portala Crozilla.com bile oko 11 posto niže no u istom mjesecu 2011. godine.

gradjevinska_zemljista-Crozilla_nekretnine

U usporedbi s ožujkom 2011. godine najveća razlika zabilježena je na građevinskim zemljištima Zagrebačke županije gdje su cijene sada niže za 16,4 posto, te grada Zagreba gdje su cijene niže gotovo 13 posto. Prema podacima portala Crozilla.com najmanja razlika u cijeni zabilježena je na području Primorsko-goranske županije, a na tom su području zemljišta u ožujku ove godine bila tek 3,6 posto jeftinija no u istom mjesecu 2011.godine. Niže cijene nego prije četiri godine zabilježene su i u Istarskoj (-11,4 posto), Splitsko-dalmatinskoj (-10,8 posto) i Zadarskoj županiji (-8,5 posto).

Tablica br1.: Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom ožujka 2011. i 2015.godine, te razlika u cijeni

Zagreb bilježi najveći pad i najveće cijene građevinskih zemljišta 

Ožujak je na portalu Crozilla.com donio je blage mjesečne promjene na oglašavanim cijenama građevinskih zemljišta.

Prema podacima portala Crozilla.com najviše prosječne oglašavane cijene građevinskih zemljišta tijekom ožujka imali su Zagreb (156 eura po metru kvadratnom), Splitsko-dalmatinska (149 eura po metru kvadratnom) i Dubrovačko-neretvanska županija (145 eura po metru kvadratnom).
Najveći mjesečni pad cijena zabilježen je u Zagrebačkoj županiji (3 posto) i Zagrebu (2,8 posto).Prosječna tražena cijena metra kvadratnog u Zagrebu je iznosila 156 eura, a u Zagrebačkoj županiji čak 100 eura manje, odnosno tek 56 eura.
Splitsko-dalmatinska županija bilježi mjesečni porast cijena od 2,5 posto, a za jedna se metar kvadratni u prosjeku tražilo 149 eura.Povoljnija zemljišta tijekom ožujka na portalu Crozilla.com oglašavana su na području Krapinsko-zagorske županije (23 eura po metru kvadratnom), Međimurske (34 eura po metru kvadratnom) i Karlovačke županije (49 eura po „kvadratu“).

cijene_gradevinskih_zemljista_03-2015.-CrozillaGraf: Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta prema podacima Crozilla.com (ožujak 2015.)

Domaći posjetitelji traže zemljišta u Zagrebu, stranci na moru

Prema statistikama portala Crozilla.com tijekom ožujka je najveća potražnja vladala za zemljištima na području Zagreba, a zatim za onima na području Primorsko-goranske (najviše Rijeka i Krk), Zagrebačke te Šibensko-kninske županije (pretežno Šibenik).

Kako to i inače biva sa stranim kupcima i područjima koje preferiraju kod kupnje nekretnina, tako je i kod građevinskih zemljišta njihova potražnja usmjerena na ona na moru.
Potencijalni stranci kupci tijekom ožujka najveći su interes pokazivali za građevinskim zemljištima na području Istre, zatim Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Primorsko-goranske županije. Posjetitelji iz stranih zemalja tijekom ožujka su, u potrazi za kupnjom građevinskih zemljišta, na portal Crozilla.com najčešće dolazili iz Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Austrije, Švicarske i BiH.

Tablica br.2.: Najčešći posjetitelji iz stranih zemalja i područja na kojima su putem portala Crozilla.com pretraživali građevinska zemljišta (podaci za ožujak 2015.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>