Cijene građevinskih zemljišta najviše pale u Zagrebu

Prema statistikama portala Crozilla.com prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom travanja na mjesečnoj su razini zabilježile pad od 2,4 posto.

Porast cijena je zabilježen tek u pojedinim županijama, a mahom je bio red o onima na Jadranu. Primorsko-goranska, Istarska i Splitsko-dalmatinska županija na mjesečnoj su razini zabilježile porast vrijednosti, no istovremeno na godišnjoj razini bilježe pad cijena.
Mjesečni porast cijena od 1,3 posto zabilježen je i na području Istarske i Splitsko-dalmatinske županije. Na godišnjoj razini istarske cijene bilježe pad od 2,5 posto, dok je prosječna tražena cijena „kvadrata“ zemljišta iznosila 79 eura. Na području Splitsko-dalmatinske županije cijene su na godišnjoj razini pale za 11,2 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 151 euro.

Prema podacima portala Crozilla.com najveće promjene u cijenama zemljišta na godišnjoj razini zabilježene su u županijama Zagrebačkoj (-46,6 posto) i Primorsko-goranskoj (-39,9 posto).
Prosječna tražena cijena građevinskog „kvadrata“ zemlje u Zagrebačkoj je županiji iznosila 55 eura po metru kvadratnom, tek 1,8 posto manje no mjesec ranije. U Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena zemljišta na mjesečnoj je razini porasla za 3,8 posto i tijekom travnja iznosila 110 eura po metru kvadratnom.
Najskuplja građevinska zemljišta, prema statistikama portala Crozilla.com, tijekom travnja bila su, u Splitsko-dalmatinskoj (151 euro po metru kvadratnom) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (141 euro po metru kvadratnom), a najniže cijene „kvadrata“ oglašavane su u Krapinsko-zagorskoj (21 euro), i Karlovačkoj županiji (47 eura).
Porast cijena na godišnjoj je razini zabilježen tek u Zadarskoj županiji gdje se za metar kvadratni tražilo 116 eura. No, Zadarska županija, prema statistikama portala Crozilla.com, bilježi i mjesečni pad cijena od 2,5 posto.

Najveća mjesečna razlika u cijenama zemljišta oglašavanih putem portala Crozilla.com zabilježena je u Zagrebu gdje su cijene bile 10,3 posto niže no mjesec ranije, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 140 eura. Na godišnjoj su razini cijene zagrebačkih zemljišta zabilježile pad cijena od 18,1 posto.

Tablica: Cijene građevinskih zemljišta tijekom ožujka i travnja 2015. i promjena na mjesečnoj razini, izvor: Crozilla.com

Strani posjetitelji pretražuju zemljišta u manjim mjestima na obali

Tijekom travnja građevinska zemljišta na portalu Crozilla.com najviše su se pretraživala na području Zagreba, zatim Krka, Kaštela, Šibenika i Splita.
Strani posjetitelji portala Crozilla.com zemljišta su najviše pretraživali u Puli, a zatim u nešto manjim mjestima diljem obale kao što su Rogoznica, Kostrena, a zatim i na otoku Korčuli. Potencijalni strani kupci u potrazi za građevinskim zemljištima na portal Crozilla.com najčešće su dolazili iz Makedonije, Njemačke, Švedske, Austrije i Švicarske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>