Cijene građevinskih zemljišta

U skladu s krizom i lošim stanjem gospodarstva, kupnja građevinskih zemljišta posljednjih godina stagnira dok njihove cijene istovremeno padaju.
zemljistePrema podacima portala Crozilla.com cijene građevinskih zemljišta iz godine u godinu u većini područja bilježe pad, no unatoč tome njihovih je kupaca sve manje. Mnogo je kriterija o kojima ovisi njihova prodaja, a dobra lokacija i potpuna komunalna infrastruktura jedni su od najbitnijih. Nekada je brza prodaja kvalitetnih zemljišta bila neupitna, no danas kada je građevinski sektor u „zatišju“, građevinska zemljišta teže pronalaze kupce.

Na godišnjoj razini travanjske cijene građevinskih zemljišta bile su niže za 4 posto. U odnosu na isti mjesec 2012.godine pale su za 14,3 posto, te 12,6 posto u odnosu 2012.godinu. Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom travnja bile su za 18 posto niže no u istom mjesecu 2010. godine, te čak 31 posto niže u odnosu na travanj 2008.godine- pokazuju to statistike cijena portala Crozilla.com.

Prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta u Zagrebu je tijekom travnja iznosila 171 euro, što na godišnjoj razini predstavlja porast od 3 posto, ali i pad od 7,6 posto u odnosu na isti mjesec 2012.godine. U Zagrebačkoj županiji građevinska zemljišta bila su mnogo jeftinija od onih u Zagrebu, a tijekom travanja njihova je prosječna tražena cijena iznosila 103 eura po metru kvadratnom.
Na godišnjoj razini najveći pad, 11 posto, bilježe cijene građevinskih zemljišta na području županije Zadarske, gdje je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 97 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena travanjska cijena građevinskih zemljišta, na području Splitsko-dalmatinske županije iznosila je 170 eura po metru kvardatnom, na području Primorsko-goranske županije 183 eura po metru kvadratnom, a na području županije Istarske 81 euro.

Portal Crozilla.com obrađuje tražene, odnosno oglašavane cijene, a one se najčešće razlikuju od cijena po kojima se nekretnine prodaju. Pri realizaciji prodaje prodavatelji spuštaju početne cijene, a iz tog razloga mnogi još uvijek oglašavaju nekretnine nešto više od realne cijene kako bi si ostavili prostora za spuštanje. Uvid u realizirane kupoprodajne cijene posjeduju samo nadležne državne institucije, a u najavi je i da će registar s tom bazom podataka biti gotov još ove godine.

Lika zanimljiva strancima

Zanimanje stranaca za nekretnine na Jadranu nije nikakva novost, no prema analizama portala Crozilla.com u posljednje vrijeme stranci pokazuju sve veći interes za zemljištima na području Like.
Putem njemačkog portala za nekretnine Immowelt.de na kojem se automatski prikazuju svi oglasi objavljeni na portalu Crozilla.com sve veći broj stranaca aktivno se raspituje za građevinska i poljoprivredna zemljišta na području Like. Najveći broj stranaca koji se putem Crozille i Immowelta raspitivao za tamošnja zemljišta pokazao je interes za ulaganje u poljoprivredu na tom području, a najviše su ih zanimale stare kuće s okućnicom vrlo velike površine koja bi se mogla iskoristiti za poljoprivredu. Kvalitetna zemlja, povoljan prometni položaj kao i blizina mora najčešći su razlozi koje su stranci navodili kao ključne zbog kojih im je područje Like posebno zanimljivo za pokretanje poslova vezanih uz poljoprivredu, no uz sve to kao primarni razlog navode parcele vrlo velikih površina po izrazito povoljnim cijenama.

LOGOLikaNekretnine,Crozilla „Cijene građevinskih zemljišta kreću se od 5 do 50 eura, u prosjeku je to 15 eura po metru kvadratnom, kada navodim 50 eura to se odnosi na NP Plitvice“, rekao je Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnine d.o.o., te dodao kako se cijene gradilišta uz rijeke i jezera kreću oko 15 do 20 eura po metru kvaratnom. „Stranci i dalje traže, razgledaju, a slabo kupuju. Jedan manji broj stranaca iz Austrije, Mađarske i Slovenije odlučuje se i kupuje u Lici te Ličko-senjskoj županiji, pretežito su to gospodarska imanja do 50.000 eura te jednosobni ili dvosobni stanovi od Karlobaga do Senja.“ Prema Bižanovićevim riječima stranci koji se zanimaju za ličke nekretnine najčešće dolaze iz Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije, a interes je za gradove Otočac, Gospić, Plitvice, Senj, Karlobag….

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>