Cijene građevinskih zemljišta

Uvijek atraktivna  područja grada Zagreba i Splita prkose recesiji te dopuštaju  cijenama građevinskih zemljišta da na tim područjima lagano rastu.
S obzirom da rujan označava kraj vrhunca sezone  građevinskih radova, vlasnici zemljišta odlučili su cijene još malo „držati“ na onim područjima gdje je potražnja najveća. Najveći porast cijena građevinskih zemljišta, prema podacima portala Crozilla.com, odvija se na području grada Zagreba, gdje su cijene građevinskih zemljišta u odnosu na kolovoz  porasle za 5 posto.  Cijene zagrebačkih zemljišta su zbog najveće potražnje i najviše te metar kvadratni na tom području  iznosi čak 221 euro.

Splitsko-dalmatinska županija je i dalje „otporna“ na recesiju te već nekoliko mjeseci kontinuirano bilježi porast cijena građevinskih zemljišta. U odnosu na prethodni mjesec , cijene su porasle za 3,2 posto te sada iznose 198 eura po metru kvadratnom.
Zagrebačka županija  nakon razdoblja pada cijena zemljišta  sada bilježi lagani porast od 0,8 posto te je kvadratni metar istog na tom području 86 eura.
Primorsko- goranska i Zadarska županija  bilježe pad cijena zemljišta.  U primorsko-goranskoj županiji cijena metra kvadratnog pala je za 2,1 posto i iznosi 118 eura, a u Zadarskoj je pala čak za 9 postao i sada je 129 eura.  Grad Zadar u kojem je potražnja za građevinskim zemljištima vrlo velika  prosječnu cijenu kvadrata zemljišta drži na 150 eura.
Cijene građevinskog zemljišta u Puli i Osijeku, prema podacima portala Crozilla.com, u odnosu na prethodni mjesec ostale su iste te se kreću oko 140 eura po metru kvadratnom.

Tablica s prosječnim cijenama građevisnkih zemljišta u rujnu

Županija Cijena po m/2 Promjena (%)
Grad Zagreb 221 5
Splitsko – dalmatinska 198 3,2
Primorsko – goranska 118 -2,1
Zadarska 129 -9
Zagrebačka 86 0,8

Top lokacije i strani kupci

Statistike portala Crozilla.com pokazuju da je najveća potražanja za zemljištima na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, zatim na područjima Zadarske te Splitsko-dalmatinske i Istarske županije.
Stranci koji su putem portala Crozilla.com krenuli u potragu za slobodnim građevinskim parcelama, najviše su bili zainetresirani za zemljišta na Jadranu. Najveći broj stranaca koji su u rujnu i kolovozu  željeli kupiti građevinska zemljišta ponovno su u najvećem broju Švicarci, a slijede ih  Nijemci, Slovenci, državljani BiH, Austrijanci i Srbi te Kanađani koji najveći interes pokazuju za građevinska zemljišta  Primorsko-goranske županije.

Kupnja zemljišta  sa „ziheraškom“ lokacijom

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, građevinski su radovi u srpnju ove godine manji su za 19,2 posto, u odnosu srpanj 2009. godine, dok su u prvih 7 mjeseci ove godine manji za 17,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Razloge tome možemo pronaći u maloj potražnji te velikom broju neprodanih stanova koji su, između ostalog, uzrokovani  padom kupovne moći  građna. Stoga se pretpostavlja da će investitori graditi nekretnine, odnosno kupovati zemljišta za izgradnju tek na pomno odabranim lokacijama na kojima je kupnja nekretnine izrazito poželjna. Te će nekretnine kao takve biti izrazito zanimljive potencijalnim kupcima.
Stručnjaci portala Crozilla.com smatraju kako cijene građevinskih zemljišta do kraja godine neće rasti, prvenstveno zato što potražnja za građevinskim zemljištima nije velika kao u razdoblju  „građevinske renesanse“ te je kupnja velikih građevinskih parcela znatno smanjena, a prodaju se tek građevinska zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća.
Područje Zagrebačke županije, kao i Zagrebačka periferija, izvrsne su alternative za one koji žele živjeti u blizini glavnoga grada. Iz mjeseca u mjesec vidljiva je razlika u cijeni zemljišta na području Zagreba i Zagrebačke županije. Prema podacima portala Crozilla.com zemljišta  u Zagrebačkoj županiji su jeftinija čak preko 60 posto nego u glavnome gradu, točnije razlika je čak 135 eura po metru kavdratnom.  Stoga se pretpostavlja da će sve veći broj ljudi kupovati zemljišta na tom području, jer je udaljenost od Zagreba  vrlo malena, a razlika u cijeni je velika .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>