Cijene apartmana u predsezoni

Crozilla_ljetovanjeHrvatska obala svojom jedinstvenom ljepotom iz godine u godinu privlači sve više turista, s porastom njihovog broja rastu i cijene, a mjestimice i kvaliteta usluge u turističkom sektoru.

Za promociju naših ljepota posljednjih su godina veliku ulogu odigrale poznate svjetske zvijezde čiji su boravak na našoj obali ovjekovječili fotoaparati brojnih svjetskih paparazza. Kada je ljetovanje u pitanju, poznato je da je turistima tog profila cijena manje bitan faktor, no većini ostalih upravo je cijena glavni kriterij za izbor destinacije ljetovanja.

Portal Crozilla.com donosi cijene najma apartmana tijekom ovogodišnje predsezone u pojedinim mjestima i gradovima uz more.
Tijekom ljetnih mjeseci cijena najma turističkog smještaja varira gotovo iz tjedna u tjedan te se u nekim smještajnim jedinicama mijenja i nekoliko puta mjesečno, a što je bliže vrhunac sezone to je i cijena najma viša. Predsezona i postsezona u najvećem broju slučaja imaju gotovo jednake cijene.

CIJENA APARTMANA POVRŠINE 60 „KVADRATA“

Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su prosječne tražene cijene u Puli i na otoku Viru tijekom predsezone bile niže no u većini drugih turističkih mjesta.

Nije nikakvo iznenađenje da se i Dubrovnik visinom cijene smještaja nalazi pri samom vrhu, a prosječna tražena cijena apartmana iznosila je 113 eura. Novalja je posljednjih godina postala „IN“ mjesto za sve mlade željne zabave i cjelodnevnog provoda, pa nije čudno što su i tamošnje cijene nešto više no u većini drugih mjesta na Jadranu. Prema oglasima objavljenima na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com dnevni najam apartman površine 60 metara kvadratnih u predsezoni je najviše iznosio u Petrčanima, gdje je prosječna tražena cijena iznosila 162 eura. No, kada uzmemo u obzir da je većina apartmana u tom mjestu „ukrašena“ s četiri zvjezdice, taj se iznos možda više i ne čini toliko velik.
Na području Cresa i Lošinja je prosječna tražena cijena iznosila 91 euro za noćenje. Govorimo li o cijenama po osobi, na Lošinju je tijekom ove predsezone cijena iznosila 23 eura za noć, a u Cresu nešto više, 26 eura po osobi. Na Rabu je cijena noćenja po osobi iznosila 21 euro, a apartmanima površine 60 metara kvadratnih iznosila je 85 eura.
Cijene najama apartmana na  Krku kreću se oko 87 eura, dok na istom otoku cijena noćenja po osobi u prosjeku iznosi tek 17 eura. Prema podacima portala Crozilla.com Pula sa 67 eura i Vir sa 72 eura po danu svrstani su među turistička mjesta s najnižim cijenama najama apartmana u predsezoni.
Prosječne tražene cijene najma apartmana u predsezoni prikazane su grafom.

Cijene-najma-apartmana,predsezona-Crozilla


RAZLIKE U CIJENI NAJMA APARTMANA

Od mjesta do mjesta velike su razlike u cijenama, primjerice, dnevni najam apartmana u Dubrovniku površine 60 „kvadrata“, prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, tijekom ove predsezone u prosjeku je iznosio 113 eura, dok je u Puli iznosio tek 67 eura.
Razlika od 17 eura po danu vidljiva je između grada Paga i popularne Novalje. U Novalji je cijena apartmana u prosjeku iznosila 93 eura, dok je u Pagu najam istovremeno u prosjeku iznosio 76 eura.

KRITERIJI ZA ODREĐIVANJE CIJENA APARTMANA

Cijena najma apartmana određena je mnogim kriterijima, pa se tako dva naoko slična turistička objekta mogu drastično razlikovati u cijeni. Udaljenost od mora i kvaliteta opremljenosti samo su neki od kriterija koji su bitni za određivanje cijena.
Cijena najma turističkog smještaja ponekad nije uvjetovana isključivo opremom ili uslugama na kojima može poraditi sam vlasnik objekta, ona je često „stvar“ turističke zajednice opjedinih mjesta. Naime, razne ponude kulturnog i zabavnog sadržaja kao i turističke atrakcije podižu broj turista i cijenu smještaja.
Kategorizacija apartmana, odnosno „broj zvjezdica“, uvjetovan je određenim kriterijima standarda opremljenosti. No, kako bi se izdvojili u moru ostalih, iznajmljivači bi trebali ponuditi nešto više izvan zadanih okvira. Zanemarujući pojedine iznajmljivače koji bez srama pružaju jednaku uslugu i opremu kao i ratnih devedesetih, možemo reći kako se standard opremljenosti apartmana polako se podiže, pa tako sve veći broj iznajmljivača u sklopu svoje ponude nudi primjerice i besplatni Internet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>