Najam apartmana sve skuplji

Istraživanje portala za nekretnine i turizam Crozilla.com pokazalo je kako su ovogodišnje  cijene apartmana u predsezoni   5,4 posto više nego u istom razdoblju 2009.godine,  te 1,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

Dr. sc. Josip Mikulić s Katedre za turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu za portal Crozilla.com  dao je i svoje  prognoze o turističkoj sezoni koja nas očekuje: „Što se ukupne sezone tiče, očekujem da će ona biti uspješna. S obzirom da su se dolasci i noćenja pokazali stabilnima u prethodne dvije krizne godine, sa čak blagim porastom, ove godine, koja je „poletna“ na Zapadu, očekujem rast noćenja od 5-6%, ali napokon i ponovni rast prihoda od turizma na sličnoj razini.“


Kako bi uspjeli ponijeti  teret svakodnevnog života koji nam je u ovim teškim vremenima  nametnula recesija , većina se građana morala odreći  svakodnevnih malih radosti, no na žalost  tu nije kraj našem prisilnom odricanju. Ono što tijekom cijele godine svaki prosječan građanin čeka je  nekoliko dana godišnjeg odmora na moru, no sudeći prema visini svote koju je potrebno izdvojiti za nekoliko dana ljetovanja,  većina domaćih turista  morati će se  odreći i toga. Cijene smještajnih jedinica nisu  najviši troškovi koje će turisti morati izdvojiti za odmor u Hrvatskoj. Nerijetko se , u malim mjestima na Jadranu  , susrećemo sa ugostiteljskim objektima u kojima su cijene hrane i pića višestruko  skuplje nego u najužem  centru Zagreba.  Prekrasno more i  otoci  te  mnogo drugih  kulturnih i prirodnih ljepota ono je čime još uvijek privlačimo  turiste, no na žalost, ono čime ih iz godine u godinu tjeramo  su visoke cijene ljetovanja. Podaci turističke zajednice govore kako se prvi val proljetnih turista pokazao boljim od prošlogodišnjeg, no s obzirom na broj nezaposlenih, te na golemu kupovnu „nemoć“ građana, domaći će turisti biti prisiljeni trošiti samo na ono osnovno. Cijene apartmana čine se visokima za primanja naših građana, no valja uzeti u obzir da ćete ručak u restoranu uz obalu vrlo često platiti kao i dnevni najam apartmana za cijelu vašu obitelj.

Dr. sc. Josip  Mikulić smatra kako je  fokusiranje isključivo na dolaske i noćenja zapravo suboptimalan cilj, te dodaje: „ Cilj nam ne bi trebao biti uoči glavne sezone moliti za sve više turista iz godine u godinu (do nekog prirodnog rasta će vjerojatno uvijek i doći), nego bi fokus trebao biti na povećanju prihoda od turizma. A to je pak jedino moguće uz kvalitativan pomak u turističkoj ponudi (a za državu kroz razne namete). Što se glavne sezone tiče, tj. ljeta, pomaci su mogući u osnovnim uslugama, dakle uslugama smještaja, hrane i pića, ili u popratnim uslugama, kao što su npr. zabava, kultura i shopping.“
Što se ostatka godine tiče, Mikulić smatra kako su  pomaci mogući  jedino strateškim razvojem specifičnih oblika turizma kao što su kongresni, sportski, medicinski, wellness i ini oblici, te dodaje: „Potencijali za to u Hrvatskoj zasigurno postoje, ali nedostaju odgovarajuće strategije, i, naravno, investicije. S obzirom da se značajniji pomaci ne događaju, a kupati se u ožujku i listopadu kod nas ni u narednih 10 godina zasigurno neće niti jedan Slovenac, Austrijanac ili Čeh, nadati nam je se da će nam turisti i dalje prihvaćati povećanje cijena iz godine u godinu, pa i doći iduću godinu i preporučiti nas svojim poznanicima, jer je Hrvatska uistinu prekrasna i blizu. Po mom mišljenju je hrvatsko gospodarstvo preovisno o turizmu da bi se tolerirala inertnost i nekreativnost turističke politike kakva vlada od kraja Domovinskog rata.“


Najam  apartmana od 60 metara kvadratnih

Velik  broj turista koji je tijekom uskršnjih blagdana posjetio Lijepu našu ostavio je trag i na cijenama smještaja.  Usporedimo li cijene apartmana veličine 60 metara kvadratnih koji su oglašavani na portalu Crozilla.com, uviđamo da su ovogodišnje  cijene apartmana u predsezoni   5,4 posto više nego u istom razdoblju 2009.godine,  te 1,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

Tablica br.1: Prosječne dnevne  cijene najma apartmana veličine 60m2, usporedba cijena  u predsezoni 2009., 2010. i 2011. godine

Tablicom broj 1 prikazane su prosječne  cijene turističkog dnevnog najma  apartmana  veličine 60 metara kvadratnih te promjena u njihovim cijenama u usporedbi sa cijenama u predsezoni  2009. i 2010.godine.  Cijene smještaja u mnogim su mjestima danas niže nego prošlih godina, no ipak je veći broj onih koji su u istom razdoblju povisili cijene najma apartmana.
Najveći porast cijena vidljiv je na području Crikvenice gdje su cijene apartmana ove predsezone  čak 9,4 posto više nego lani, a 1,4 posto više nego 2009.godine. Cijena najma apartmana od 60 metara kvadratnih ove predsezone iznosi 70 eura po danu.
Velik  porast cijena vidljiv je  kod apartmana na području Pule. Cijena noćenja u apartmanu od 60 metara kvadratnih iznosi 66 eura ,što je 4,8 posto više nego lani, a 7,8 posto više nego 2009.godine.
Cijene smještaja u Splitu više su za 3,8 posto nego 2010.godine, a 7,1 posto nego 2009.godine.
Prosječna cijena dnevnog  najma apartmana na otoku Pagu trenutno iznosi 58 eura, a to je čak 12,4 posto više nego 2009.godine, te 3,6 posto više nego lani u istom razdoblju.
Visina jednog najma apartmana u Dubrovniku iznosi 92 eura, što je 3,2 posto povoljnije  nego prošle godine, ali 7,2 posto više nego 2009.godine.
Cijene apartmana pale su i u Zadru, a niže su 3,2 posto nego lani te 2,9 posto u donosu na 2009.godinu. U ovoj predsezoni cijene apartmana u Novalji iznose 61 euro po danu, što je 1,6 posto niže nego prošle godine, a  4,8 posto više nego 2009.godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>