Broj stranih vlasnika nekretnina u porastu

Forum poslovanja nekretninama tradicionalno je godišnje okupljanje svih subjekata koji sudjeluju u poslovanju nekretninama, koje već 20 godina organizira Udruženje poslovanja nekretninama pri HGK.Zadar-25-Forum-nekretninaCrozilla
Na 25. Forumu poslovanja nekretninama održanom13. i 14. svibnja u Zadru, raspravljalo se, između ostalog, i o uvođenju poreza na nekretnine kojemu prema mišljenju HGK treba pristupiti vrlo oprezno i u proces donošenja Zakona uključiti struku kako bi se kvalitetno sagledale i predvidjele sve pozitivne i negativne posljedice takvog poreza. „Negativne posljedice uvođenja poreza na nekretnine mogle bi loše utjecati na većinu građana, a posljedično i za cijelo gospodarstvo“, poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher.

Slovenci i Nijemci vlasnici najvećeg broja hrvatskih nekretnina

Broj stranih vlasnika nekretnina u porastu – Slovenci i Nijemci vlasnici najvećeg broja hrvatskih nekretnina, porast ruskih vlasnika za 438% !

Zagreb-FB-484x252

„Tržište i cijene nekretnina u Hrvatskoj još uvijek su u fazi stabiliziranja, a za bitnije pomake neophodna su pozitivnija kretanja na tržištu rada i dovršetak procesa razduživanja stanovništva“, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, na 25. Forumu poslovanja nekretninama, dodavši kako su prosječne cijene nekretnina u RH za 2015. godinu u cjelini smanjene za gotovo 3 posto, dok istovremeno cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji rastu.
Zamjetan je pad trgovine građevinskim i poljoprivrednim zemljištem. Broj stranih vlasnika nekretnina u blagom je porastu, a Slovenci i Nijemci posjeduju najviše hrvatskih nekretnina. U prošloj godini, ruski državljani bilježe najveći rast među stranim kupcima nekretnina u RH i to za 438 posto u odnosu na 2014.

Crozilla na 25. Forumu nekretnina

Dio atmosfere s 25. Foruma nekretnina u Zadru donosimo u galeriji:

 

 

 

Izvor: HGK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>