Broj ovrha drastično veći

Večernji list: Bauk ovrha hara Hrvatskom, broj ovrha nad nekretninama lani je udvostručen pa ih je bilo četiri  tisuće, a 2009. dvije tisuće. Dio građana, od kojih su se mnogi u godinama kakva-takva prosperiteta pretjerano zadužili ili su posljednjih mjeseci ostali bez posla, sada živi i u opasnosti da ostanu bez krova nad glavom.

Dužni i za porez

Možda je Vlada, umjesto što stimulira novo zaduživanje, mogla pomoći nekim oblikom subvencije upravo ljudima koji su upali u takve teškoće. Međutim, upravo se i država nalazi među vjerovnicima koji predlažu ovrhe nad nekretninama u vlasništvu građana koji su dužni državi, za porez ili neka druga davanja. Na sudskoj dražbi ne uspijeva se postići iole dobra cijena za nekretnine. Prema praksi zagrebačkog suda, trosobni stan od 80 četvornih metara, koji na tržištu vrijedi 160 tisuća eura, na dražbi se proda za 70 tisuća eura! Po tako niskoj cijeni stan se može prodati samo ako je na dražbi više ponuditelja. Najveća cijena takva stana koja se može postići je samo 110 tisuća eura. Na prvom ročištu nekretnina se ne može prodati po cijeni nižoj od dvije trećine procijenjene vrijednosti, no ako zainteresiranih preprodavača nema dovoljno, na drugom ročištu kupci mogu stan dobiti i samo za trećinu vrijednosti! Ima već i agencija koje dio svog posla temelje na kupnji stanova na dražbama. Ipak, tu zasad nema puno realiziranih prodaja – piše Večernji list.

U 800 slučajeva ovrhu imovine pokrenula država

Od četiri tisuće lanjskih prijedloga za ovrhu, u oko 20 posto ili u 800 slučajeva to su ovrhe koje država, porezna uprava ili neko drugo državno tijelo pokreću nad imovinom građana! Banke su bile ovrhovoditelji u 1515 ovrha, a osiguravajuća društva u 78 predmeta.

NNa zagrebačkom sudu također bilježe velik rast prijedloga za ovrhe nad nekretninama.

U 2008. godini bilo ih je 629, u 2009. godini 703, a od početka 2010. godine do kraja veljače čak 1197!

To znači da je samo na području Zagreba u protekle tri godine ovrha nad stanom ili kućom zaprijetili oko 2500 obitelji.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>