Broj beskućnika u EU-u navodno je porastao za više od 70 posto u zadnjih deset godina

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici niz preporuka za borbu protiv beskućništva u EU i pozvao da se taj problem riješi do 2030, piše HRT.
Više od četiri milijuna europskih građana pogođeno je beskućništvom i broj beskućnika u EU-u navodno je porastao za više od 70 posto u zadnjih deset godina, navodi se u rezoluciji. Parlament ističe da je pristup stanovanju temeljno ljudsko pravo i poziva Europsku komisiju i države članice da okončaju beskućništvo do 2030.

beskucnici-2

Broj beskućnika raste

Beskućništvo je jedan od najozbiljnijih oblika siromaštva, a uzrokovano je kombinacijom strukturnih, institucionalnih i osobnih čimbenika.

Kako prenosi HRT, broj beskućnika raste zbog visokih cijena stanovanja, gospodarske krize, slabije socijalne zaštite i neodgovarajućih politika. Pandemija Covida-19 i posljedična recesija, gubitak radnih mjesta i prihoda mogli bi dodatno pogoršati taj problem.
Beskućnici su često meta zločina iz mržnje i nasilja, uključujući društvenu stigmatizaciju. Profil beskućnika u Europi mijenja se i uključuje više mladih i djece, starijih osoba, migranata, Roma i drugih manjina, a žene i obitelji sve su izloženiji riziku od beskućništva, navodi Parlament.

Države članice zastupnici su pozvali da dekriminaliziraju beskućništvo i da omoguće stalan i trajan pristup skloništima za slučaj nužde. To bi, međutim, uvijek trebalo biti samo privremeno rješenje, a ne alternativa strukturnim rješenjima kao što su prevencija i osiguravanje odgovarajućeg stambenog prostora i socijalne potpore, piše HRT.
Osiguranje stalnog smještaja za beskućnike što je moguće prije trebalo bi biti prioritet, prije rješavanja drugih aspekata problema, naglasili su zastupnici.

EU nije izravno nadležan za stambenu politiku, ali može neizravno utjecati na uvjete stanovanja u državama članicama zakonodavstvom o državnim potporama, porezima i tržišnom natjecanju te mjerama kao što su preporuke i smjernice.

Izvor: HRT.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>