Blagi porast cijena na Jadranu

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com svibanjske cijene stanova na Jadranu bilježe blagi porast.
Prosječna tražena cijena stana tijekom svibnja na mjesečnoj je razini porasla u određenim gradovima uz more, a prema podacima portala Crozilla.com porast je zabilježen u Šibeniku (2,6 posto), Dubrovniku (2,5 posto), Splitu (2,4 posto) i Puli (2 posto). Cijena metra kvadratnog u Šibeniku porasla je na 1481 euro, u Dubrovniku na 3148 eura, u Splitu na 2061 euro, a u Puli na 1378 eura.

Unatoč porastu cijena stanova na područjima uz more, koji je, usprkos krizi te teškom stanju na tržištu, u ovom dijelu godine uobičajena pojava (porast svibanjskih cijena stanova u nekim gradovima uz more zabilježen je i prethodnih nekoliko godina), cijene se u konačnici kreću silaznom putanjom, te i dalje ne prelaze visinu prošlogodišnjih, iznimka je tek Dubrovnik u kojem su svibanjske cijene bile za 0,6 posto više no lani u istom mjesecu.

Prema podacima portala Crozilla.com tražene cijene stanova na godišnjoj su razini u prosjeku pale za 2,4 posto, u odnosu na svibanj 2011. godine pale su za 3,8 posto, a u usporedbi s istim mjesecom 2010.godine pad iznosi 9,6 posto. Svibanjske su cijene bile 14,4 posto niže no 2009.godine, odnosno 18,4 posto niže no u istom mjesecu 2008. godine.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana, te promjena cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

 

Unatoč potražnji većoj no u drugim gradovima, cijene zagrebačkih stanova i dalje su u padu.   Globalna financijska kriza građanima je prouzročila goleme gubitke (u vidu povećanja cijena osnovnih životnih potrepština, te istovremeno nižih plaća ili potpunog izostanka istih), te na taj način negativno utjecala i na ukupno tržište nekretnina. No, osim toga, svoj doprinos padu cijena i prodaje na zagrebačkom tržištu nekretnina dao je i velik broj ranije izgrađenih stanova, koji u velikom broju slučajeva zbog nekada prenapuhanih cijena, i dalje stoje neuseljeni. Primjera radi, cijene zagrebačkih stanova niže su preko 20 posto no u svibnju 2008.godine.  Zagreb,osim mjesečnog pada od 0,7 posto, bilježi najveći godišnji pad cijena koji iznosi 5,8 posto, a prosječna tražena cijena, prema podacima portala Crozilla.com, iznosila je 1640 eura po metru kvadratnom.

Mjesečni pad cijena od 0,4 posto spustio je cijene riječkih stanova na 1417 eura po metru kvadratnom,  a pad od 0,7 posto u Zadru je spustio cijene „kvadrata“ na 1566 eura.

U Varaždinu je za metar kvadratni stana bilo potrebno izdvojiti 1031 euro što na mjesečnoj razini znači rast od 1,6 posto. U Slavonskom Brodu prosječna tražena cijena je porasla za 1,4 posto, te se tijekom svinja popela na 921 euro po metru kvadratnom.

Prema podacima portala Crozilla.com, osječkim je stanovima mjesečna cijena pala za 1,5 posto, pa je prosječna tražena cijena iznosila 944 eura po metru kvadratnom.

Zagreb- cijene i dalje u padu

Cijene zagrebačkih stanova, prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, i dalje su u padu, te su tijekom svibnja bile za 5,8 posto niže no lani u istom mjesecu.

Tablica: Prosječna tražena cijena stana u pojedinim dijelovima Zagreba, te promjena cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

 

Najveći mjesečni pad cijena iznosi 1,2 posto,  godišnji 7,1 posto, a oba su rezultata zabilježena na cijenama stanova na istočnom dijelu grada gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1623 eura.

Prema podacima portala Crozilla.com porast cijena od 0,6 posto na mjesečnoj razini, te ujedno i najmanji godišnji pad od -4,5 posto, bilježe stanovi u centru. Prosječna tražena svibanjska cijena tamošnjih stanova iznosila je 1897 eura po metru kvadratnom.
Godišnji pad od 6,6 posto, te mjesečni od 1 posto bilježe cijene stanova na zapadnom dijelu grada, a prosječna tražena svibanjska cijena metra kvadratnog iznosila je 1577 eura.

U Novom Zagrebu se tijekom svibnja za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 1384 eura, što je 0,6 posto niže ni tijekom travnja, odnosno, 5 posto niže no lanjskog svibnja.

Kakve cijene nas očekuju?

Slijedeći korake po kojima su se cijene stanova kretale posljednjih nekoliko godina, u razdoblju koje je pred nama možemo očekivati nastavak blagog povećanja cijena stanova na područjima uz more, no s obzirom na stanje na tržištu taj i porast bio tek fikcija s obzirom da je većina prodavatelja pri pregovorima oko prodaje  spremna na kompromis i dodatno spuštanje cijene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>