Blage promjene na tržištu

Kuće i građevinska zemljišta u nekim mjestima bilježe lagani porast traženih cijena.

Prema statistikama portala Crozilla.com rujanske cijene građevinskih zemljišta bile su 0,1 posto niže no one tijekom kolovoza.

Cijene kuća tijekom rujna nisu zabilježile velike promjene na mjesečnoj razini, dok su prema podacima portala Crozilla.com  na godišnjoj razini vidljive osjetne razlike.


Cijene građevinskih zemljišta

Pad traženih cijena od 1,6 posto tijekom rujna bilježe županije Istarska, Zadarska i grad Zagreb.  Tako je prosječna tražena cijena kvadratnog metra građevinskog zemljišta u Istarskoj županiji iznosila 62 eura, u Zadarskoj 123, a u gradu Zagrebu 185 eura.
Na području Zagrebačke županije tijekom mjeseca rujna za jedan metar kvadratni u prosjeku se tražilo 66 eura, što je 1,5 posto manje no mjesec ranije.
Cijene zemljišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji porasle su za 0,6 posto, pa je prosječna tražena cijena iznosila 161 euro po metru kvaratnom.
Najveći porast bilježe zemljišta Primorsko-goranske županije u kojima su cijene porasle za 5 posto, pa se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 106 eura.

Tablica br.1: Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta, te promjena  cijena kolovoz/rujan 2012.

Cijene kuća

Cijene kuća tijekom rujna nisu zabilježile velike promjene na mjesečnoj razini, dok su prema podacima portala Crozilla.com  na godišnjoj razini vidljive osjetne razlike.
U usporedbi s rujnom prošle godine cijene kuća najveću razliku bilježi Zadar u kojem su cijene pale za 15,7 posto, a u usporedbi s istim mjesecom 2010.godine pale su za 22,7 posto. Tijekom rujna  prosječna tražena cijena kuće s uključenom cijenom okućnice iznosila je 1354 eura po metru kvadratnom.
Zagrebačke kuće, kojima se za jedan metar kvadratni tijekom rujna u prosjeku tražilo 1482 eura, na godišnjoj su razini pale za 7,7 posto, te 5,2 posto u usporedbi s istom mjesecom 2010.godine. Na mjesečnoj razini bilježe pad cijena od 0,2 posto.
Niže za 6 posto na godišnjoj razini, odnosno 6,3 posto u usporedbi s onima iz rujna 2010.godine bile su rujanske cijene osječkih kuća, a za jedan metar kvadratni kuće s okućnicom u prosjeku se tražilo 684 eura .
Kućama u Rijeci cijena je na godišnjoj razini porasla za 16,7 posto, no u usporedbi s onima iz istog mjeseca 2010.godine tamošnje cijene su niže za 11,6 posto.
Kuće u Splitu i Puli tijekom rujna bile su skuplje no u istom mjesecu 2011. i 2010. Godine. U Splitu im je na godišnjoj razini cijena porasla za 2,4 posto, a u Puli za 14 posto.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena kuća tijekom rujna 2010., 2011. i 2012. godine, te promjena cijena u isto razdoblju

Kuća ili stan?

Cijene kuća tijekom rujna su prosjeku su bile za oko 6 posto jeftinije od cijena stanova.

Pritom je najveća razlika vidljiva u Osijeku gdje su kuće bile povoljnije čak 29 posto, što pretvoreno u eure daje razliku od 368 eura po metru kvadratnom. Osjetna razlika u cijeni vidljiva je i u Zadru (-14,3 posto), Rijeci (-11,3 posto) i Zagrebu (13,8 posto.)

Split, Pula i Dubrovnik tijekom rujna bili su gradovi u kojima su tražene cijene kuća bile skuplje od stanova. U Splitu ta razlika u prosjeku iznosi 5,7 posto,odnosno 123 eura po metru kvaratnom,  u Puli 8,5 posto, što iznosi 121 euro, a u Dubrovniku 11,7 posto, što daje razliku od 368 eura po metru kvadratnom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>