Blagdanski popusti i u svijetu nekretnina

Prosječne su se cijene građevinskih zemljišta i u prosincu nastavile kretati silaznom putanjom. Prema podacima portala Crozilla.com na mjesečnoj su razini cijene pale za čak  4,3 posto, dok su u usporedbi s prosincom 2009. godine cijene pale za čak 10 posto.
Prosinac je donio velike razlike u cijeni u odnosu na mjesec ranije.
Najveći  pad cijena građevinskih zemljišta, od čak 8 posto, u prosincu je zabilježen na području Zagreba i Zagrebačke županije. Cijene su se zagrebačkih zemljišta spustile na 198 eura po metru kavdratnom, a na području Zagrebačke županije na 75 eura.
Cijene građevinskih zemljišta Splitsko-dalmatinske županije pale su 4,7 posto, pa je njihova cijena u prosincu iznosila 174 eura po metru kvadratnom.
Blagi pad cijena na mjesečnoj razini bilježi Zadarska županija – cijene tamošnjih zemljišta u prosincu su pale za 1,02 posto, a prosječna oglašavana cijena iznosila je 125 eura, što je tek euro po metru kvadratnom manje nego u mjesecu koji je prethodio.
Cijene istarskih zemljišta ostale su jednake kao u studenome, 86 eura po  metru kvadratnom.
Porast cijena građevinskih zemljišta u prosincu je doživjela samo jedna županija: Primorsko-goranska. Tamošnje su cijene građevinskih zemljišta porasle  na 116 eura po metru kvadratnom, što u odnosu na prethodni mjesec označava porast cijena od 1,4 posto.

Tablica br. 1. Prosječna cijena građevinskih zemljišta (studeni i prosinac 2010.godine)

Usporedba  cijena građevinskih zemljišta  tijekom  2009. i 2010. godine

Usporedimo li cijene građevinskih zemljišta tijekom cijele 2009. i 2010.godine, računica pokazuje da su cijene u 2010. godini bile niže  6  posto nego godinu dana ranije. Najveći  pad  cijena  u tom razdobolju doživjela su građevinskih zemljišta  na području Zagrebačke županije. U toj su županiji cijene zemljišta pale za čak 28,2 posto, a njihova je prosječna cijena tijekom 2010. godine iznosila tek 84 eura po metru kvadratnom.  Grad Zagreb je doživio pad cijene zemljišta od 7 posto, a tijekom 2010. godine njihova je prosječna oglašavana cijena iznosila  214 eura po metru kvadratnom.
Pad cijena od 8 posto u odnosu na 2009. godinu bilježi Zadarska županija u kojoj su prosječne  cijene kvadrata građevinskih zemljišta  tijekom 2010. godine iznosile 127 eura.
Primorsko-goranska županija također bilježi pad tijekom 2010. godine kada su cijene  iznosile 114 eura, a u odnosu na 2009. godinu pale su za 6,6 posto.
Jedina županija čije su cijene građevinskih zemljišta tijekom 2010. godine pokazale porast cijena u odnosu na 2009. godinu  je Splitsko-dalmatinska županija. Tamošnje su cijene porasle za vrtoglavih 14,6 posto, a njihova se  prosječna cijena tijekom 2010. godine popela na  180 eura po metru kvadratnom.

Tablica br. 2: Prosječna cijena građevinskih zemljišta  tijekom 2009. i 2010.godine


Kuće – pad cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini

Rezultati su analize portala Crozilla.com pokazali da su cijene kuća na području Lijepe naše u prosincu 2010.godine niže 2 posto u odnosu na studeni,  dok su u usporedbi s prosincom 2009. godine cijene niže čak 7 posto. U posljednjem mjesecu 2010. godine pad cijena kuća od 4 posto bilježe gradovi Zadar i Osijek, dok je u Puli zabilježen pad od 3,6 posto. Rijeka i Dubrovnik zadržali su identične cijene kao prethodnog mjeseca, dok su cijene kuća u gradu Zagrebu porasle za 0,8 posto u odnosu na studeni.


Cijene kuća  tijekom  2009. i 2010. godine

Usporedimo li prosječne cijene kuće s okućnicom  tijekom cijele 2009. i 2010. godine uvidjeti ćemo  da su tražene cijene tijekom  2010. godine pale za 2 posto.
Najveći pad cijena kuća s okućnicom bilježi Osijek i to sa značajnim padom cijene od 23,8 posto. U Puli su cijene kuća pale za 6 posto, a u gradu Zagrebu za 2,7 posto.
Split i Zadar gradovi su  u kojima su cijene kuća  porasle u odnosu na 2009. godinu. Tako su tijekom 2010. godine cijene kuća u Splitu porasle za 3,4 posto, a u Zadru za čak 14,4 posto.


Najveća potražnja i strani posjetitelji

Domaći posjetitelji najviše ineteresa pokazuju za kućama i  građevinskim zemljištima na području grada Zagreba te Zagrebačke županije, zatim za onima na području Splitsko-dalmatinske županije. Potražnja za građevinskim zemljištima velika je i na području Zadarske županije, a za kućama na području Primorsko-goranske županije.
Stranci, od kojih su najbrojniji oni iz Njemačke, Švicarske i BiH, na portalu Crozilla.com fokusirali su se tijekom 2010. godine na zemljišta i kuće na  Jadranu, preciznije na one na području Splitsko-dalmatinske i Zadrske županije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>