Bjelovarske kuće – pad cijena, porast potražnje

cijene-kuća-CrozillaNajdinamičnija tržišta nekretnina poput zagrebačkog ili onog na Jadranu posljednjih su nekoliko godina osjetila „udarac“ gospodarske krize, no ona nije zaobišla niti manje gradove.
Uzmimo za primjer grad Bjelovar – podaci portala Crozilla.com pokazuju kako tamošnje cijene nekretnina padaju, no iz bjelovarske agencije za nekretnine doznajemo kako u tom gradu istovremeno rastu potražnja i prodaja nekretnina.

Stanje na bjelovarskom tržištu

Cijene bjelovarskih stanova i kuća, prema podacima portala Crozilla.com već su neko vrijeme u padu, te je i posljednji kvartal 2014. godine donio pad cijena.
Prema statistikama portala Crozilla.com cijene kuća u Bjelovaru od rujna bilježe pad koji se nastavio sve do kraja godine. U rujnu je prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće s uključenom cijenom okućnice iznosila 637 eura, a uzastopnim mjesečnim padom do prosinca se spustila na 603 eura. Tijekom listopada mjesečni pad cijena tamošnjih kuća iznosio je 1,4 posto, a u studenom 2,7 posto, dok je prosinac donio pad od 1,3 posto.

Prosječne tražene cijena kuća u Bjelovaru, izvor: Crozilla.com
Bjelovar-cijene_kuća

Iako podaci portala Crozilla.com pokazuju pad cijena, podaci s „terena“ pokazuju kako je u isto vrijeme zabilježen porast prodaje: „Od rujna i studenog ove godine bilježimo i blagi porast prodaje i potražnje nekretnina u Bjelovaru, a također i okolici koja pruža mogućnost kupnje lijepih seoskih imanja.“ – rekla je Narcisa Krivačić, licencirana agentica za prodaju nekretnina tvrtke Nekretnine Krivačić d.o.o., te dodaje:
Svjedoci smo ponude kuća od 200-400 metara kvadratnih stambene površine koje se mogu kupiti po cijeni do 100 000 eura. Ostale kuće koje su tržišno zanimljive uglavnom su stare 20-30 godina, najčešće još starije, a one se prodaju po cijenama do 70000 eura. Sve, naravno, ovisi o stupnju uređenosti kuće.“
Krivačić kaže kako je ranije, šezdesetih i osamdesetih godina, bio običaj da šire obitelji žive zajedno pod istim krovom, pa su po tom trendu bile planirane i građene obiteljske kuće. Danas one malo kome odgovaraju jer su relativno skupe za održavanje, pa im po toj logici ponude i potražnje cijena nažalost, neprestano pada.
Meni su posebno drage bjelovarske kuće građene u doba secesije, kojih u Bjelovaru zaista ima dosta i one se najčešće nalaze u užoj jezgri grada. To su mahom lijepe male vile koje na žalost u većini slučajeva vape za adaptacijom, ali pružaju neponovljivu dimenziju stanovanja u malom gradu za koji kažu da je po mjeri čovjeka.

Tržište i potražnja sami će odrediti cijenu

Oporavak tržišta nekretnina još je uvijek daleko i neodvojivo ovisi o općenitom oporavku gospodarstva u cijeloj zemlji i sve će to još godinama pomalo stagnirati, možda i u još blažem padu cijena nekretnina, međutim stanovanje je neodvojivo od ljudi kao i sam život, uvijek će se stvarati nove obitelji, rađati djeca i umirati stari, pa samim time postojati će potreba za zamjenom životnog prostora, a tržište i potražnja sami će odrediti cijenu.“ – navodi Krivačić za portal Crozilla.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>