Bjelovar: najveća potražnja za nekretninama manjih površina

Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako su prosječne tražene cijene nekretnina oglašavanih na području Bjelovara zabilježile nešto niže vrijednosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
Na portalu Crozilla.com tijekom ožujka su se na tom području najviše pregledavale kuće, a zatim stanovi za prodaju, no unatoč većoj potražnji, cijene kuća ipak su bile niže. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće bila je čak, 40,7 posto, odnosno 327 eura niža od cijene stana.

Bjelovar-crozilla

Cijene bjelovarskih kuća i stanova

Prosječna tražena cijena kuće u Bjelovaru je tijekom ožujka iznosila 477 eura po metru kvadratnom, a taj je iznos 3 posto niži no mjesec ranije. Tamošnje su kuće, prema podacima portala Crozilla.com, na godišnjoj razini zabilježile osjetne razlike u cijenama, a promjena iznosi čak 20 posto.
krivacic-crozilla„Na bjelovarskom tržištu nekretnina najveća je ponuda kuća čija stambena površina prelazi ili je približna 200 metara kvadratnih. Samim time one postaju manje zanimljive kupcima jer vlada trend potražnje manjih obiteljskih kuća oko 100 metara kvadratnih stambene površine, pa i manje, a takvih gotovo da i nema.“ – za portal Crozilla.com rekla je Narcisa Krivačić, direktorica agencije Nekretnine Krivačić d.o.o. iz Bjelovara, te dodaje: „Obzirom na manju potražnju, veće kuće ovoga trenutka postižu cijenu koja je rijetko veća od njihove građevinske po metru kvadratnom, što je pomalo i žalosno obzirom da je u njih nerijetko uložen dugogodišnji trud njihovih vlasnika.“

Traže se manji stanovi

Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako se prosječne tražene cijene stanova koji se prodaju na bjelovarskom području tijekom ožujka nisu mijenjale na mjesečnoj razini, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 804 eura, što na godišnjoj razini predstavlja pad od 7,4 posto.
Kada su stanovi u pitanju, Narcisa Krivačić kaže kako u Bjelovaru najveća potražnja vlada za manjim jednosobnim ili dvosobnim stanovima koji se nalaze na nižim katovima i imaju po mogućnosti etažno centralno grijanje. „Njih je na tržištu na žalost najmanje, što zbog toga jer se brzo prodaju, a i u građevinarstvu je bio običaj da manje stanove grade na visokim katovima, a nerijetko i u potkrovljima u zgradama bez lifta.“

„Najčešće kreditna sposobnost kupca određuje i kvadraturu stana. Na žalost, u Bjelovaru je vrlo malo potpuno novih stanova. Osvrnuvši se na to, značajno je reći da u našoj agenciji imamo iskustvo da jako kvalitetna nekretnina, dobro opremljena i na dobroj lokaciji uvijek može postići i veću cijenu, jer manji broj kupaca veće platežne moći traži i vrlo dobro prepoznaje kvalitetnu nekretninu i takvu dobro plaća.“– zaključuje Narcisa Krivačić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>