Barometar cijena ljetovanja

Ljetovanje – odmor za duh i tijelo, opterećenje za novčanik

Mnogo prije početka pakiranja kofera i spremanja za godišnji odmor potrebno je dobro pretresti novčanik i provjeriti kakav si godišnji odmor i na kojoj lokaciji  možemo priuštiti.

Pri računanju budžeta potrebnog za godišnji odmor bez bankrota bitno je uključiti osnovne faktore: cijenu puta i smještaja, ali i cijene raznih svakodnevnih potrepština poput kozmetičkih proizvoda te hrane i pića.

Cijene putovanja i smještaja vrlo često nisu najveće financijske stavke proračuna, jer su proizvodi koje turisti svakodnevno koriste nerijetko dosta skupi, posebno u samim turističkim odredištima. Kako bi izbjegli neugodna financijska iznenađenja u ljetovalištima diljem svijeta Britanski portal Post Office Travel proveo je istraživanje o cijenama određenih proizvoda koje većina turista svakodnevno koristi na ljetovanju, a portal za nekretnine i turizam Crozilla.com donosi rezultate tog istraživanja.
U ovo istraživanje portal Post Office Travel uključio je različite turističke destinacije diljem svijeta, a kao predstavnik Hrvatske odabrano je područje Kvarnera.
Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako iznos ukupnog zbroja cijena proizvoda i usluga na području Kvarnera uključenih u ovo istraživanje iznosi jednako kao i nekoliko noćenja u apartmanima na tom području.

Cres, CrozillaHrvatski proizvodi među skupljima

Potrošačka „košarica“ u ovom istraživanju uključuje cijene sljedećih proizvoda: šalicu kave, pivo, večeru u tri slijeda za dvije osobe, čašu vina, bocu mineralne vode, kremu za sunčanje i gazirano piće. Prema istraživanju britanskog portala Post Office koje prenosi portal Crozilla.com, ukupan zbroj navedenih proizvoda na našem Kvarneru iznosi £59,99. Usporedbe radi, prema podacima portala Crozilla.com, taj je iznos gotovo jednak iznosu jednog noćenja u apartmanu od 60 metara kvadratnih na području Raba.

Privilegija ljetovanja u jednoj od najljepših zemalja Europe očito ima i svoju cijenu. Naime, prema istraživanju britanskog portala Post Office provedenom u osam europskih zemalja, Hrvatska je, po visini cijena u samom vrhu, na drugom mjestu, odmah iza vodeće Italije. Od europskih zemalja koje je Post Office uključio u ovo istraživanje, potrošačka je košarica najpovoljnija u Portugalu gdje iznosi £31,84, a najskuplja Italija u kojoj zbroj proizvoda i usluga uključenih u ovo istraživanje iznosi £76,59. Naši proizvodi od najskupljih, talijanskih, povoljniji su tek £16,60, dok su za £28,15 skuplji nego u Portugalu.

Na globalnoj razini, prva mjesta u ovom istraživanju zauzimaju Novi Zeland (£105,27), Australija (£102,15), Kina (£102,14) i susjedna nam Italija (£76,59). Najpovoljniju „košaricu“ nudi Bali (£30,55), a ispred njega su Portugal (£31,84), Češka (£34,21), Španjolska (£35,70) i Turska (£37,85).

Od europskih zemalja uključenih u ovo istraživanje, Italija i Hrvatska jedine su među skupljom polovicom, dok su Turska, Španjolska, Češka i Portugal odmah iza najjeftinijeg Balija.

Cijena večere jednaka cijeni tri noćenja

Od svih navedenih proizvoda, u kvarnerskoj se košarici visinom cijene ističe hrana, odnosno večera u tri slijeda za dvije osobe koja čini preko 70 posto od ukupnog iznosa zbroja svih proizvoda, a cijena joj iznosi £46,51, odnosno oko 440kn. Osim u Italiji, večera na Kvarneru skuplja je nego svim ostalim europskim zemljama uključenima u ovo istraživanje. Unatoč cijenama u restoranima, koje su u mnogim mjestima previsoke za domaće goste, tijekom vrućih ljetnih mjeseci u restoranima uz obalu rijetko se viđaju prazni stolovi.
Prema podacima portala Crozilla.com cijena noćenja na Lošinju tijekom ovogodišnje predsezone iznosi 23 eura po osobi, na Rabu 21 euro, a na Krku 17 eura po osobi – zbrojimo li cijene noćenja u tim mjestima dobiveni rezultat (61 euro, odnosno oko £48) bit će gotovo jednak iznosu cijene večere u pojedinim mjestima na Kvarneru koja su obrađena ovim istraživanjem.


Kvarnerski otoci – cijene apartmana u predsezoni

Nerijetko mislimo kako je cijena noćenja najveća stavka budžeta za godišnji odmor, no promotrimo li cijene smještaja objavljene na portalu Crozilla.com na pojeidnim kvarnerskim otocima uvidjet ćemo da su one vrlo često niže no iznos zbroja cijena proizvoda uključenih u ovo istraživanje.
Prema podacima portala Crozilla.com, iznos ukupnog zbroja proizvoda uvrštenih u istraživanje renomiranog portala Post Office u Hrvatskoj (odnosno na području Kvarnera) iznosi £59,99, što u kunskoj protuvrijednosti iznosi oko 570 kn, a usporedbe radi, za sličan bi iznos jedna osoba mogla noćiti 4 dana u apartmanu na otoku Krku ili pak 3 dana na Rabu ili Lošinju, odnosno 2 dana na Cresu.

Kako bi usporedili troškove smještaja i proizvoda koje je PostOffice Travel uključio u ovo istraživanje, donosimo cijene smještaja u apartmanima na području Kvarnera koji su oglašavani na portalu Crozilla.com. Na otoku Krku cijene najma apartmana površine 60 „kvadrata“ u prosjeku se kreću oko 87 eura, a cijena noćenja po osobi tijekom ove predsezone u prosjeku, iznosi 17 eura. Po prosječnoj cijeni od 21 euro po osobi oglašavaju se apartmani na otoku Rabu. Na Malom Lošinju, prema podacima portala Crozilla.com, cijena jednog noćenja u privatnom smještaju po osobi iznosi 23 eura, u apartmanima na Cresu u prosjeku se kreću oko 26 eura po osobi, dok je za tamošnje apartmane veličine 60 metara kvadratnih u prosjeku potrebno izdvojiti preko 90 eura dnevno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>