27. Forum poslovanja nekretninama: Tržište nekretnina je u procesu stabilizacije

27. Forum poslovanja nekretninama održan je 5. i 6. svibnja u Valamar Isabella Hotelu, na otoku Svetom Nikoli kod Poreča.

Forumu su prisustvovali i predstavnici oglasnika za nekretnine Crozilla.com koji u suradnji sa HGK radi na sprječavanju sivog tržišta te u oglasima jasno ističe agencije koje posluju legalno, odnosno one koje su upisane u Registar posrednika u prometu nekretnina pri HGK.

27Forum-Porec

„Od 2007. kada je donesen prvi Zakon o posredovanju u prometu nekretnina pa sve do danas napravili smo mnogo toga i struka se kvalitetno razvija. Donošenjem Zakona poboljšali su se uvjeti na tržištu nekretnina te je tako smanjen udio sive ekonomije, a s druge strane, povećala se kvaliteta usluge i stupanj zaštite potrošača“, rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Ema Culi na otvorenju 27. Foruma poslovanja nekretninama.

Culi je istaknula da HGK putem Udruženja poslovanja nekretninama uspješno rješava problematiku ove djelatnosti zajedno sa svim tijelima državne uprave, kao i ostalim institucijama. Istaknula je i kako je jedan od pozitivnih učinaka provođenja javnih ovlasti akcija koju je HGK pokrenula s portalima koji oglašavaju prodaju nekretnina, kao što je primjerice Crozilla, „s ciljem sprječavanja sivog tržišta, kao i pojavljivanja agencija u oglasima koje nisu ažurirane u Registru. Time kupac dobiva sigurnost pri kupnji nekretnine jer zna da posluje s legalnim pravnim subjektom, a ne sa nelegalnim agencijama, odnosno sudionicima uključenim u sivo tržište. Na taj način web portali koji oglašavaju prodaju nekretnina postaju dobar orijentir za MFIN-Carinsku upravu gdje treba usmjeriti nadzor“, objasnila je Culi dodajući da HGK u narednom razdoblju očekuje da se i ostali portali uključe u uređenje tržišta nekretnina.

Tržište nekretnina je u procesu stabilizacije. Zaustavljen je pad broja transakcija, ali ne i pad prosječnih cijena u RH. Iznimka su nekretnine na određenim lokacijama u glavnom gradu i priobalju. Sa cijenama treba biti oprezan kao i sa izgradnjom novih stanova da se opet ne bi stvorio nekretninski balon“, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Pomoćnik ministra u Upravi za državne dozvole u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo informirao je prisutne o Zakonu o gradnji, Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Dok je Mirjana Pulić Justinić, iz Ministarstva financija, Porezne uprave izložila aktualnu temu – Porez na dodanu vrijednost i isporuke nekretnina, a Sanja Mihalji, voditeljica Odjela za trgovinu, tržište i drugostupanjski postupak u Sektoru za trgovinu i tržište u Upravi za trgovinu i unutarnje tržište, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, održala je predavanje na temu – Pravna pitanja i odgovori u provedbi Zakona o posredovanju u prometu nekretnina s osvrtom na Europsku profesionalnu karticu (EPC) i e-procedure. Prijedlog novog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma na Forumu, prezentirao je Tadija Šakić, voditelj Službe za nefinancijske subjekte u Financijskom inspektoratu.

Sudionici Foruma imali su priliku prisustvovati predavanjima vrhunskih stručnjaka na temu strateškog planiranja i izazova razvoja male tvrtke, unaprjeđivanja tehnika prodaje, pregovaranja i rješavanja konflikata, kao i tema poput korištenja alata Google AdWords-a i društvenih mreža za optimizaciju oglašavanja te tehnike fotografiranja nekretnina. Na 27. Forumu poslovanja nekretninama održan je i okrugli stol na temu iskustava iz svakodnevnog poslovanja posrednika nekretninama.

Forum poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji HGK i Udruženja poslovanja nekretninama HGK, održava dva puta godišnje, središnje je mjesto okupljanja posrednika u prometu nekretninama na kojemu oni imaju prilike razmijeniti iskustva, kao i dobiti najnovije informacije o zakonskim propisima.

Izvor: HGK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>