24. Forum poslovanja nekretninama: Posao bi trebao ići nabolje

U petak 13.11.2015. u zagrebačkom hotelu Westin održan je 24. forum poslovanja nekretninama.
Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, tom je prilikom rekao: „Ovu godinu tržište nekretnina završit će s padom cijena od dva do tri posto, što je znatno manje nego lani, kada smo godinu završili s padom od čak devet posto. To konkretno znači da imamo stabilno tržište koje je došlo do razine da se sve realno vrednuje.”
Zaher smatra kako ne treba očekivati da će se tržište vratiti na stanje iz 2008., kada ga je činilo 60 tisuća transakcija (stambenih nekretnina), jer ga danas čini 30 tisuća. Dodao je i da usporavanje pada cijena donosi optimizam, tj. stabilizaciju tržišta. „Vrlo konkretno i kolokvijalno – posao bi trebao ići nabolje”, dodao je.

Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina – središnja tema Foruma

Zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir objasnio kako je donošenjem zakona omogućena uspostava sustava za vrednovanje nekretnina, i to tako da je propisano tko je ovlašten izrađivati procjene, prema kojim metodama i na temelju kojih podataka.
“Sustavno se uređuju pitanja procjene vrijednosti nekretnina, što će pridonijeti pravnoj sigurnosti za ulagače i vlasnike nekretnina, ali i ujednačenju procjena vrijednosti u sudskim postupcima i postupcima izvlaštenja”, poručio je Uhlir.
Naime, prema Zakonu će se oblikovati procjeniteljska povjerenstva koja će na stručnim osnovama raditi na procjeni podataka i praćenju tržišta nekretnina. Daljnja razrada zakonskih odredbi provedena je s dvama pravilnicima kojima se detaljnije uređuju metode za vrednovanje nekretnina i mrežna aplikacija eNekretnine. S obzirom na to da su za kvalitetnu procjenu nužni kvalitetni podaci, eNekretnine se sastoje od zbirke kupoprodajnih cijena i plana približnih vrijednosti nekretnina, a sadržani podaci poprimaju različite statuse u ovisnosti od stupnja obrade.

“Radom svojih udruženja, Komora uspješno rješava problematiku prisutnu na tržištu. Da je trud prepoznat, govori i činjenica da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prepoznalo posrednike u prometu nekretnina, odnosno članove Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, kao bitne sudionike tržišta nekretnina. Upravo su na temelju Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina uvršteni u članove Procjeniteljskih povjerenstava, a Pravilnikom o informacijskom sustavu tržišta nekretnina omogućen im je pristup modulu e-Nekretnine”, rekao je Zaher.

Izvor: HGK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>