2013. godina protekla u znaku potražnje za novogradnjom

Dolaskom gospodarske krize započeo je i trend pada potražnje i cijena nekretnina, što se nastavilo i u protekloj 2013. godini.
ilica-dan-umanjena Kakvo je stanje tijekom prošle godine bilo na području Sesveta i istočnog dijela Zagreba rekla je Ivana Vukoje iz agencije DOM EKSPERT d.o.o., a podaci su dobiveni analizom cijena, vrste i drugih karakteristika nekretnina koje su tijekom 2013. godine prodane posredovanjem te agencije. 
Tijekom prošle godine posredstvom agencije Dom ekspert d.o.o. prodano je najviše stanova površine do 60 kvadratna metra, a najviše su se prodavali oni čija je cijena iznosila oko 60 tisuća eura i niže. Prosječna cijena po kojoj su se stanovi prodavali iznosila je 1000 eura po metru kvadratnom. Kod prodaje je, uz cijenu, presudan bio i dobar raspored prostorija u stanu.

U trenutnom vremenu koje oskudijeva kupcima prodavatelji su primorani pronaći dodatne vrijednosti svojih nekretnina kako bi ih uspjeli prodati. Tako je najveći broj stanova u Sesvetama koji su tijekom prošle godine prodani posredstvom ove agencije u cijenu imao uključeno i parkirališno mjesto, koje se ranije gotovo uvijek posebno plaćalo. Osim toga, većina prodanih stanova, u sklopu zgrade imala je uključen i vrt, što je kupcima bila dodatna prednost kod odlučivanja o kupnji.

Novogradnja najprodavanija

Kupiti novi ili stari stan često je dilema mnogih kupaca, a jedna i druga opcija imaju svoje pozitivne i negativne strane, a „točan odgovor“ na to pitanje ovisi o željama i mogućnostima kupaca. Suzimo li pogled na istočni dio Zagreba, novogradnja je, prema podacima agencije Dom ekspert d.o.o., najučestaliji izbor. Od ukupnog broja stanova koji su tijekom prošle godine prodali, na novogradnju se odnosio najveći dio – čak oko 72 posto, dok je oko 28 posto prodanih stanova otpao na nekretnine starije gradnje. Govorimo li o lokaciji, putem te agencije najviše stanova prodano je na području Sesvetskog Kraljevca.

Povoljni stanovi brzo se prodaju

Nije nikakva novost da postoji razlika između cijena po kojoj se nekretnine oglašavaju i one po kojoj se zaista i prodaju. Prodavatelji još uvijek, unatoč situaciji na tržištu, precjenjuju vrijednost svojih nekretnina, iako ih to u konačnici košta produljenog vremena prodaje. Podaci ove agencije o prodanim nekretninama tijekom prošle godine pokazuju kako razlika između oglašavane cijene i one po kojoj su se stanovi u konačnici prodali iznosi oko 12 posto.

Prodavateljima savjetujemo da stavljaju što realniju cijenu stanova. Što je cijena realnija, nekretnina će se prije prodati. Uvijek se može ostaviti prostora za sniziti cijenu, cca 2-3 tisuće eura ako se radi o stanu vrijednosti do 80.000 eura, ili 7-10 tisuća eura za veće stanove ili kuće vrijednosti do 120.000 eura.“ – rekla je Ivana Vukoje, direktorica agencije Dom ekspert d.o.o..
No, i u obrnutom slučaju postoje ekstremi, odnosno situacije kada prodavatelj podcijeni svoju nekretninu. Ako se nekretnina oglašava sa cijenom koja je ispod realne, može se naglasiti da je cijena fiksna. „Nedavno smo imali slučaj kada smo to savjetovali prodavatelju. Kupci su odmah pristali na cijenu iz oglasa, nisu tražili dodatno snižavanje jer su se bojali da im se stan ne proda.“- dodaje Vukoje.

Upravo se na zagrebačkom tržištu nekretnina nalazi najveći broj neprodanih nekretnina, dobar dio njih još je uvijek ostao iz „zlatnog vremena građevine“ koje se odvijalo prije dolaska krize. Unatoč nezavidnom stanju na tržišta nekretnina, stanovi se i dalje prodaju jer uvijek postoje kupci kojima je vlastiti dom neophodan. No, valja imati na umu da je izbor velik stoga se prodavatelji moraju dodatno potruditi kako bi prodali svoje nekretnine, a postavljanje realne cijene osnovni je korak.

Još uvijek ima nekretnina koje imaju dosta visoku cijenu u oglašavanju, no vjerujem da će ove godine prodavatelji početi prihvaćati savjete agenata za nekretnine kod kreiranja cijene nekretnine za oglašavanje.“ – rekla je Vukoje.

Izvor: www.domekspert.hr

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>